Mihail Gorbaciov, "seful" tarilor Tratatului de la Varsovia, se hotarase sa dea o fata umana regimurilor comuniste din Europa. Cu sau fara voia acestora, cu sau fara invazie.
Pentru Romania nu se dorea revolutie de catifea. Rolul cel mai ingrat, pentru a nu se ajunge la invazie, l-au avut "negociatorii" lui Ceausescu.
PRETORIENII
In "Mostenirea Kremlinului", generalul Ion Mihai Pacepa dezvaluia ceea ce Nicolae Ceausescu voia sa ramana cel mai pazit secret din Romania: infiintarea unei unitati contrainformative cu totul speciale care sa-l apere de sovieticii care se infiltrau in toate structurile si racolau in draci. Ii trebuia o "garda pretoriana" pe masura kaghebistilor. In 1973, ia fiinta aceasta unitate fara nume, cu aproape 1.000 de ofiteri, un numar imens pentru astfel de structuri, integral conspirati (cu identitati false), avand ca sarcina, dupa cum dezvaluia generalul Pacepa, "prevenirea si neutralizarea oricarui atentat la viata si libertatea secretarului general al PCR, pus la cale de organele de informatii externe ale Pactului de la Varsovia".
ARHIVELE PREZIDENTIALE
Ordinul lui Ceausescu era: "existenta unitatii trebuie sa fie inexistenta". Dar, pentru coordonarea misiunilor si accesul la fonduri, exista o structura la suprafata care actiona sub umbrela D.I.E., cu indicativ U.M.0920/A, comandantul ei avand rang echivalent cu cel de sef de directie din D.I.E. Unitatea avea un centru de supraveghere electronica pentru interceptarea convorbirilor telefonice si a comunicarilor cifrate, facute de ambasadele tarilor membre ale Pactului de la Varsovia si servicii proprii de filaj si investigatii. Ofiterii nu aveau arme in dotare. Ceausescu ii mai daduse o "acoperire": "Institutia Arhivelor Prezidentiale". Cum arata si denumirea, in cadrul acesteia se intocmeau dosare tuturor celor care erau racolati de agenturile comuniste.
MAREA EPURARE
Conform unor surse militare, dupa ce a fugit generalul Pacepa, structura unitatii care era la vedere s-a desfiintat, numarul ofiterilor a fost restrans, dar au muncit cu ravna mai departe, ajungand la mii de dosare, tinute in locatii care au ramas secrete si in ziua de astazi. Intre '85 si '87, activitatea lor s-a concretizat prin marea epurare a Armatei, Securitatii si aparatului de conducere al PCR, "racolatii" fiind mutati pe pozitii "moarte". Fara sa fie constienta de asta, Elena Ceausescu a oferit multora prilejul sa devina importanti, cooptandu-i in reteaua ei personala, dupa '87. Ofiterii de la Departamentul de Importanta Exceptionala (cum i se spunea ca sa se confunde cu D.I.E.) le suflau in ceafa. Comandantul acestei unitati era generalul Antim Petru.
OPERATIUNEA "LYBRA"
De aceasta unitate stiau doar Ceausescu si ministrul Apararii. Nu mai era o simpla "garda pretoriana". Avand ofiteri de la doua licente in sus, unitatea elabora strategii si politici militare. Devenise fereastra catre structuri similare din Occident, ofiterii avand legaturi la cel mai inalt nivel. In perioada premergatoare evenimentelor din decembrie '89, ei au strans informatii importante despre ce se pregatea Romaniei. Si anume, "Operatiunea Lybra", programata pentru martie 1990: revolta la Timisoara, lichidarea Ceausestilor, a disidentilor si a sefilor militari, razboi civil, invazia Romaniei de catre tari ale Tratatului. Un rol foarte important in elaborarea acestei operatiuni l-a avut Markus Wolf, "Omul fara Fata", seful STASI, devotat doctrinei socialiste si sovieticilor, care a dat un "iz" occidental strategiei.
DEMISIA
Conform unor surse militare, ofiterii complotisti (cei epurati, kaghebistii, intrati in reteaua Elenei Ceausescu) au avut trei intalniri, la Varsovia, in martie, iunie si iulie-august 1989, pentru a pune la punct detaliile "Operatiunii Lybra". Afland ce s-a discutat acolo, ofiterii de la Directia de Importanta Exceptionala, avand legaturi la cel mai inalt nivel, au negociat cu Gorbaciov demisia si exilul pentru Ceausescu.
ULTIMATUM
Cand a aflat de rezultatul negocierilor, Ceausescu i-a facut tradatori pe cei din garda pretorienilor: Gorbaciov ii daduse termen intre 12 si 19 decembrie 1989 sa-si depuna demisia. In secret, un exemplar al raportului negocierilor trebuia sa ajunga la Washington, unde generalul Antim Petru se straduise sa obtina promisiunea ca nu se va da unda verde sovieticilor pentru "Lybra".
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu