Securitatea a vrut sa-l retina pe Ceausescu
22 decembrie ’89, ora 11:50. Sotii Ceausescu sunt „extrasi“ de un elicopter de pe acoperisul Comitetului Central. Multimea din Piata Palatului priveste cum aparatul face o rotatie si se indreapta greoi spre nord. Nimeni nu stia atunci unde pleca elicopterul prezidential. Aveam sa aflam mai tarziu ca a aterizat la resedinta de la Snagov, unde Ceausestii au zabovit cateva minute. Ce s-a intamplat in acele minute in Palat? Cum a reactionat garda din trupele de Securitate? Capitanul Sorin Dumitrescu, ofiter in dispozitivul de la Snagov, dezvaluie amanuntele acestui episod important. DAN CONSTANTIN
Jurnalul National: Cine a coborat din avion?
Sorin Dumitrescu: El, ea, Manea Manescu, Bobu plus cei doi ofiteri de la Directia V, colonelul Rat, insotitorul lui si capitanul Rusu, insotitorul ei, au coborat din elicopter. Am ramas surprins ca elicopterul vine pe marginea lacului, pe fir, pe la marginea padurii, in zbor la joasa altitudine. Asta mi-a atras atentia de la inceput, pentru ca era neobisnuit. Au aterizat la Snagov-palat, au intrat in casa si el s-a dus in sala de comunicatii ( camera tehnica). Dar avea telefoane cu comunicatie si in casa, astfel ca este posibil ca acele convorbiri telefonice despre care s-a scris si in ziare sa fi fost facute din camera lui sau din birou.
Stiti cu cine a vorbit?
Precis, nu, insa am aflat mai tarziu ca a contactat cativa prim-secretari de judet si doi-trei generali din teritoriu. Toti i-au dat asigurari ca e liniste si ca sunt de partea lui. Au stat 30-45 de minute la palat.
Ati primit vreun consemn sau vreun ordin de alarma, stiu eu, poate indicativul de apropiere a sefului statului de obiectiv?
Nu. Noi am auzit elicopterul, care venea dintr-o zona neobisnuita, evolua pe un traseu atipic, apoi am vazut unde aterizeaza si cine se da jos din el. Dispozitivul de paza de la palat era condus de un subofiter si se afla amplasat la distanta, in zona impadurita, acoperita. Sigur ca am intrat automat in alarma, semnaland dispozitivelor, ca erau mai multe si cu diferite misiuni, ca presedintele este la palat. Nu stiam ce urmeaza, cand, destul de repede, am primit ordin de la Directia V, care avea putere de decizie operativa, am primit ordinul: „Dispozitivul pe casa!“. Asta insemna sa apropiem dispozitivul de paza in jurul casei, a palatului presidential de la Snagov.
Era un ordin neobisnuit?
Si da si nu. Da, pentru ca acest tip de operatiune facea parte din misiunea noastra, era o chestiune de rutina. Nu, pentru ca operatiunea viza blocarea accesului in cladire atunci cand Ceausescu dormea acolo, noaptea, sau cand nu trebuia sa se apropie nimeni. Acum, ordinul parea fie ca vizeaza un posibil atac iminent asupra palatului Snagov, ceea ce nu era credibil, fie o posibila intentie de a nu permite iesirea.
Adica dv. credeti ca ordinul a fost dat pentru a-l bloca pe Ceausescu in cladire?
Pe moment nu am gandit asa. Ordinul era firesc, oricum noi nu-l comentam. Am strans dispozitivul spre casa, am venit cu santinelele aproape de jur imprejur, am adus si celelalte garzi din zona pentru a inconjura casa. Dar cand am ajuns cu dispozitivul pe casa, elicopterul s-a ridicat. Neprimind alte ordine, nu am avut cum sa impiedic plecarea elicopterului.
Si ce va facut mai tarziu sa credeti ca ordinul venit de la Directia V avea alt scop, avea menirea sa-l blocheze pe Ceausescu acolo?
Dupa fuga lui Ceausescu, dar pana in revelion, cred ca in 23 decembrie, a sunat generalul Ghita si m-a intrebat: „Pasarile mai sunt acolo?“. Nu mi-am dat seama ce vrea si i-am spus ca noi acolo nu avem berze. „Nu, ba, pasarile alea...“ si mi-a dat de inteles ca e vorba de Nicolae si Elena Ceausescu. „Au plecat din 22“ – am raspuns. „Si n-ai putut sa intreprinzi nimic?“ – in sensul sa ii retin. „Pai, nu era in misiunea mea“. „Pai, n-ai primit ordin de la Directie?“. I-am explicat exact cum a venit ordinul si el a trantit furios telefonul.
Mai tineti minte cine v-a sunat de la Directia V sa inconjurati casa?
Da, insa nu are importanta, fiindca era un ofiter care transmitea un ordin de mai sus.
Banuiesc ca atunci nu stiati, dar mai tarziu ati aflat ca gen. Neagoe, seful Directiei V, se ascunsese in ziua de 22 decembrie si era de negasit.
Am auzit ceva, multi ani dupa, dar nu am dat importanta.
Dar, sa presupunem ca primeati un ordin explicit din partea Directiei V de blocare a lui Ceausescu la Snagov, ce faceati?
Executam ordinul Directiei V.
Nu aveati nici o retinere ca era vorba de seful statului?
Aceste considerente nu intrau in atributiile mele. Sigur ca analizam si eu situatia, dar ordinul venit sub o forma legala de la Directie trebuia executat. Probabil ca as fi avut unele probleme daca se dadea un ordin „Aresteaza-l pe Ceausescu!“, dar un astfel de ordin nu putea veni, nu era regulamentar. De aceea un ordin de blocare a lui Ceausescu putea avea o forma regulamentara: „Strange dispozitivul pe casa si nu iese nimeni“. Atunci, da, lucrurile erau clare.
Dar cand lipsea gen. Neagoe, peste el cine putea da ordine?
Generalul Vlad.
Asadar, putem trage concluzia ca, in lipsa lui Neagoe, gen. Vlad a dat ordinul de blocare a Ceausestilor la Snagov?
Eu nu trag nici o concluzie. Ordinul a venit sa inconjuram casa, dar nu a continut si ordinul de impiedicare a iesirii din cladire.
Alte lucruri neobisnuite s-au mai intamplat la Snagov?
Da. In perioada 22-25 aveam garda si la Vlasia, la gospodaria de partid. Ofiterul Petre Moraru m-a sunat ca in perioada 23-24 pe la el au trecut doua elicoptere pe directia Lipia-Ghermanesti. Nu stiam nimic de ele, acolo era un nod de cale ferata. Au trecut ziua. Nu puteau fi identificate dupa simbolurile de identificare vizuala. Gen. Rus daduse ordin sa nu se mai ridice nimic de la sol si ele zburau. Nu cred ca erau ale noastre.
Ce s-a intamplat cu Manea Manescu si Emil Bobu?
Manea si Bobu au plecat cu o masina de teren ARO, au iesit pe la coada lacului spre Targoviste, localitatea Coadele. Masina era a soferului lui Ceausescu, Nicu Obadiu. Acesta era de fapt barcagiul lui Ceausescu, cel care conducea barca cu motor pe lac. Din cauza lui se creau multe confuzii pentru ca toata lumea ii spunea „Nea Nicu“ si nu stiai prea bine despre cine e vorba. Manea Manescu si Emil Bobu erau grabiti sa ajunga la punctul de intalnire cu Ceausescu.
Putem trage concluzia ca Ceausescu avea un plan de reconstruire a puterii cu cei doi impreuna si sa dea ordine de undeva din teritoriu?
Probabil.
Va intreb din nou: credeti ca ordinul de inconjurare a casei a vizat arestarea lui Ceausescu?
De retinere, de oprire a lui acolo, astfel incat sa se stie precis unde este in caz ca se ia o decizie asupra lui.
Si daca venea un ordin de la partid, de la Dascalescu sau de la Gogu Radulescu sa-l eliberati?
Venea degeaba. Securitatea nu executa decat ordinele superiorilor sai.
Dar acuma va intreb altceva. La CPEx-ul din 17 decembrie, s-a spus ca securistii din garda i-ar fi arestat pe membrii CPEx daca il rasturnau pe Ceausescu.
Nu aveam cum sa cunosc ce se intampla acolo, nu cunosc situatia. Dar eu cred ca nu exista ofiter care sa nu execute ordinul generalului Vlad in acele momente, ori semnalele date, ordinele date inca din 16 decembrie noaptea aratau ca ...s-a terminat cu Ceausescu.
Cum adica?
CD: Adica se sublinia ca noi slujim poporul român si respectam legile. In conjunctura de atunci, era suficient.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu