cele mai populare postări

miercuri, 11 aprilie 2018

kgb

Operatiunea KGB, decembrie 1989
Conform unor date neoficiale, se estimeaza ca numarul turistilor sovietici care au intrat in Romania in decembrie '89 a fost de cateva mii. Teroristii au fost spaima Revolutiei romane.
Nimeni nu stie inca cine erau acestia: cadre ale Securitatii, agenti KGB, tineri din tarile arabe instruiti in secret in Romania?
Constantin Isac, un bucurestean angajat la uzina Republica, a ajuns in noaptea de 23 spre 24 decembrie terorist. Cel putin pentru Armata romana. 
El si membri ai trupelor USLA au fost tinta tancurilor din fata Ministerului Apararii. Isac a reusit sa scape cu viata. Astazi isi aminteste cum a trecut de la bucuria de a inalta steagul Romaniei, in dimineata de 22 decembrie, la groaza din noaptea de 23 spre 24 decembrie, petrecuta sub o masina, cu picioarele ciuruite. 
Au fost implicati sovieticii in evenimentele din decembrie 1989? Cu siguranta ca da, din moment ce Petre Roman ii dezvaluia istoricului Alex Mihai Stoenescu  faptul ca, satul de actiunile diversioniste, in octombrie 1990 a cerut oficial ambasadorului URSS retragerea agentilor. 
"La expunerea clara, concisa  a lui Caraman, directorul Centralei de Informatii Externe, am cerut sovieticilor sa-si retraga comandourile. Era vorba despre aproximativ  25.000-30.000 de oameni", spune Roman. "S-au retras ca urmare a faptului ca Gorbaciov modificase strategia si spusese ca URSS nu mai este jandarm in aceasta zona".
Planurile sovieticilor de schimbare a lui Nicolae Ceausescu apar pentru prima data in 1968, cand Romania a condamnat public invazia Cehoslovaciei. Brejnev a cerut in mod expres rasturnarea lui Ceausescu si inlocuirea acestuia cu o persoana loiala Kremlinului, iar serviciile secrete sovietice au pus la cale Operatiunea "Dniester" (Nistru), dar si o violenta campanie de recrutare in Romania. 
Conform istoricului Cristian Troncota, specialist in servicii secrete,  nici Securitatea romana nu a stat cu mainile incrucisate in fata agresiunii sovietice. Astfel, Unitatea Militara 0920/A a fost transformata in UM 0110, incadrata cu ofiteri si subofiteri tineri si capabili, fiind destinata contrainformatiilor pentru spatiul estic si care va deveni repede faimoasa prin denumirea Unitatea Anti-KGB.
Confruntarea cu sovieticii a fost dura pentru ca, asa cum releva "Punctul de vedere preliminar al SRI, privind evenimentele din decembrie 1989", "Romania era "lucrata" la nivelul unui stat inamic, mod de abordare care s-a pastrat, chiar s-a accentuat, dupa venirea la conducere a lui Mihail Gorbaciov".
Zeci de ofiteri superiori, dar si generali si membri de partid racolati de sovietici au fost marginalizati, inlaturati, Ceausescu ferindu-se totusi sa nu irite prea mult colosul de la Rasarit prin masuri radicale.
Ceausescu a stiut sa contracareze masurile sovietice, bazandu-se si pe rusofobia romanilor, dar misiunea i-a fost usurata si de faptul, destul de usor trecut cu vederea, ca armata sovietica nu se mai afla cantonata in Romania  inca din 1958.
Cu tot "nationalismul" si antisovietismul sau, Ceausescu a devenit la sfarsitul anilor ‘80, ca urmare a  gravelor sale greseli (cultul personalitatii, infometarea populatiei), un personaj urat chiar de propriul  popor. Gorbaciov incepuse sa apara ca o solutie pentru romani, iar perestroika reprezenta salvarea.

"Lovitura e data la Bucuresti prin sabotarea mitingului ceausist"
Conform unor statistici, se estimeaza la cateva mii numarul turistilor sovietici patrunsi in Romania in decembrie ‘89. Imediat dupa incetarea fenomenului terorist-diversionist, acestia au disparut.
Departe de a fi o legenda, mai multi ofiteri de informatii i-au confirmat istoricului Alex Mihai Stoenescu  faptul ca, in seara de 3 decembrie 1989, o "sursa directa si sigura", cetatean strain cu acces la informatia primara, a transmis legaturii sale din Securitate ca, la Malta, Bush si Gorbaciov au hotarat inlaturarea lui Ceausescu simultan cu Noriega din Panama. 
Ceausescu ar fi primit de la Departamentul Securitatii Statului (DSS) doua note cu caracter ultrasecret, care spuneau, in esenta, acelasi lucru. "In cursul discutiilor de la Malta, secretarul general al PCUS, Mihail Gorbaciov, si presedintele american, George Bush, au hotarat inlaturarea regimului socialist din Romania". Apatic, Ceausescu ar fi spus: "M-au condamnat".
Dincolo de aceasta poveste care este confirmata partial de "Memoriile" lui Gorbaciov si va putea deveni certa doar cand accesul la dosare va fi permis istoricilor, Nicolae Ceausescu era informat despre ceea ce i se pregatea, iar atitudinea sa de la procesul de la Targoviste, cand vorbea despre "tradare si agenturi straine", trebuie privita cu alti ochi.

Explozie necontrolata
Dupa cum sustine Alex Stoenescu, actiunea sovietica din Romania este astazi cunoscuta: infiltrarea de unitati de comando, reactivarea unor retele de spionaj si initierea altora noi, influentarea unor factori politici ezitanti sau derutati, organizarea si sprijinirea unui complot politico-militar si a unei disidente, toate cu scopul de a genera o revolta populara controlata, in fruntea careia sa fie plasata o echipa reformist-gorbaciovista.  
Sovieticii au tinut cont, asa cum au dezvaluit istoricii Mihai Retegan si Dumitru Preda, de Comisia Bogomolov infiintata la Moscova care a estimat ca regimul Ceausescu impingea situatia din Romania spre o explozie sociala necontrolata, dar care, prin efectul psihologiei romanilor, ar fi orientat rapid statul abia eliberat spre Occident, inclusiv printr-o retragere brusca din Tratatul de la Varsovia. 
Pentru a preveni iesirea Romaniei din sfera de influenta sovietica, Moscova a initiat o operatiune militara neconventionala menita sa asigure o rasturnare controlata a regimului Ceausescu. 
„Prima actiune a fost declansata la Iasi, incepand cu ziua de 9 decembrie 1989, dar pe 14 decembrie ea a fost dezamorsata de Securitate. Alte orase unde erau pregatite instigari profesioniste la revolta au fost Brasov - unde, de asemenea, Securitatea a reactionat printr-o operatiune de prevenire - Cluj-Napoca, unde grupul din jurul Doinei Cornea s-a dovedit nepregatit si slab organizat, si Timisoara, unde actiunea era planificata a se dezvolta in jurul unui pastor reformat, aflat de mai mult timp in legatura cu spionajul maghiar. Lovitura principala este data la Bucuresti, prin sabotarea profesionista a mitingului organizat de Nicolae Ceausescu in ziua de 21 decembrie 1989, urmata de rezistenta unui grup mic, dar foarte hotarat de tineri in zona de centru a Capitalei. Nicolae Ceausescu, secundat de ministrul apararii, generalul Vasile Milea, reactioneaza din nou prin represiune militara. Grupuri de agitatori reusesc sa mobilizeze angajatii platformelor industriale si, incepand cu ora 3.00 din dimineata de 22 decembrie 1989, in Bucuresti se declanseaza revolta populara", spune istoricul Alex Stoenescu.

Apar turistii, dar si teroristii
Realizatoarea TV Ruxandra Cesereanu identifica in cartea "Decembrie ‘89. Deconstructia unei revolutii" noua categorii de oameni care puteau sa joace rolul de teroristi:
-securisti fideli lui Ceausescu;
-orfani romani crescuti de Ceausescu - "ieniceri" cu mentalitate de kamikaze;
-teroristi arabi (libieni, arabi, iranieni, palestinieni);
-agenti straini (sovietici, maghiari);
-militari sovietici racolati din randul basarabenilor;
-lunetisti actionand independent;
-detinuti de drept comun din penitenciarele romanesti;
-ofiteri din Armata, Ministerul de Interne sau USLA.
Dincolo de aceste teorii, cert este ca mai multi cetateni sovietici au fost implicati in ceea ce se numeste astazi fenomenul terorist-diversionist. 
Dupa data de 10 decembrie 1989, in Romania patrunde un numar fara precedent de turisti sovietici. Coloane intregi de automobile Lada, cu cate patru barbati atletici, sunt semnalate la granita cu URSS, Bulgaria si Ungaria. Conform unor statistici, se estimeaza la cateva mii numarul acestora si care au patruns in Romania in decembrie ‘89.
Pe 13 decembrie, rapoartele Inspectoratelor de Securitate Olt si Dolj semnalau deplasarea masiva a coloanelor de automobile Lada in directia Timisoara. 
La o singura statie PECO, de exemplu, a fost semnalata o coloana de 12 autoturisme. Turistii sovietici, atletici si sobri, au evitat orice contact cu "bastinasii" romani. 
S-a remarcat faptul ca, de regula, sovieticii evitau hotelurile, preferand sa ramana peste noapte in masini, prin parcari si campinguri. Si serviciile secrete occidentale au remarcat invazia din Romania in prima jumatate a lui decembrie ‘89. 
Turistii sovietici formau forta de soc a trupelor speciale SPETZNAZ, formata din membri operativi ai GRU (serviciul secret al armatei sovietice), care actionau in civil. 

S-a tras din autoturisme Lada
Revolutionarul Daniel Pacuraru afirma ca a intalnit pe strazi mai multi revolutionari basarabeni, care cu greu puteau vorbi romaneste. Ofiterii de securitate trimisi pe strazi pe 22 decembrie pentru a observa grupuri ori echipe de diversionisti au indentificat indivizi atletici, vorbind stricat romaneste, cu accent basarabean, care indemnau cetatenii sa se adune si sa protesteze. 
Locurile unde au actionat in seara de 22 decembrie a fost intersectia Stirbei-Voda cu Luterana din Bucuresti. Pe 23 decembrie, acelasi grup anunta oamenii "sa nu se sperie daca aud avioane pentru ca sunt fratii nostri de la Chisinau care ne vin in ajutor". Aceiasi "frati" le cereau la Izvor cetatenilor sa le spuna unde sunt unitati militare ca sa mearga sa ceara arme.
Asupra Academiei Militare a fost deschis focul din doua autoturisme Lada de culoare rosie, cu numere de inmatriculare din URSS. Colonelul Ionel Bejan a confirmat inclusiv la Parchetul General ca ocupantii din aceste autoturisme Lada care au bantuit Bucurestiul in cele mai fierbinti locuri erau imbracati standard: caciuli rusesti si cu scurta si pantaloni sport.
Procurorul Dan Voinea a confirmat ca astfel de turisti sovietici au actionat in mai multe localitati din tara.  Unii dintre ei au fost ucisi in Bradesti, la intrarea in Craiova, iar doua victime au fost indentificate ca facand parte din Ministerul de Interne sovietic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu