cele mai populare postări

luni, 9 aprilie 2018

prețul exilului

Din martie 1989, Nicolae Ceausescu a stiut cu certitudine ca trebuia sa renunte la putere. Numai ca el stia ca trebuie sa demisioneze si sa paraseasca Romania impreuna cu sotia. 
Libertatea lor valora 12 tone de aur, care ar fi luat calea Uniunii Sovietice, via Varsovia-Kiev, pe 19 decembrie 1989. 

AVIOANELE CU LINGOURI 

Surse militare ne-au dezvaluit, ca in decembrie 1989, doua avioane, incarcate fiecare cu cate 12 tone de aur in lingouri, au decolat din Romania. Unul catre Teheran, iar celalalt pe ruta Varsovia-Kiev. Transportul celor 12 tone de aur spre Teheran fusese stabilit cu minutiozitate. In noiembrie 1989, o echipa din cadrul Directiei de Informatii Externe a fost in Iran pentru a asigura transportul "sensibil", mascat de vizita lui Ceausescu, intre 18-20 decembrie. Aurul urma sa plece mai departe spre Chile. Insa destinatia finala, care trebuia sa ramana secreta, era Cipru, tara unde se puteau valorifica lingourile. 

NEGOCIERI CU GORBACIOV 

Aurul pentru sovietici ar fi trebuit sa fie o garantie ca schimbarea de regim avea sa fie pasnica, iar Ceausescu lasat sa plece dupa ce ar fi demisionat din functiile sale. Acest lucru se stabilise in cadrul negocierilor secrete dintre ofiteri ai Directiei de Importanta Exceptionala si echipa lui Gorbaciov. Regimul lui Ceausescu trebuia sa cada. Cum strategia pentru schimbarea politica avea mai multe "capete", si negocierile s-au desfasurat pe mai multe cai. In timp ce la Varsovia se punea la punct "Operatiunea Lybra", de invazie a Romaniei, "secretii" lui Ceausescu obtinusera un termen, intre 12 si 19 decembrie 1989, ca Nicolae Ceausescu sa-si dea demisia. 

PLANUL LUI CEAUSESCU 

Conform unor surse militare care au participat la intrunirile "neoficiale", pentru familia Ceausescu s-a negociat exilul, sotii ar fi trebuit sa plece in Cipru, dupa ce ar fi lasat impresia ca au fugit in Chile, Nicusor intr-o alta tara, iar Valentin si Zoe intr-o a treia locatie. De altfel, prin anii '90, a existat zvonul ca sotii Ceausescu traiesc intr-o tara din America de Sud, in decembrie '89 fiind executate sosiile acestora. In ciuda negocierilor purtate de ofiterii sai cu oamenii lui Gorbaciov, Ceausescu nu voia sa se lase inlaturat fara lupta de catre "agenturile varsoviste", considerandu-i tradatori pe toti cei care veneau cu propunerea de a demisiona. Ultimul Congres ii formase convingerea ca poporul il iubeste si-l va apara, fapt care a dus la devansarea "Operatiunii Lybra". 

NICUSOR, CUIUL LUI PEPELEA 

Elena Ceausescu era si ea la curent cu negocierile privind viitorul Romaniei. Facuse tot ce i-a stat in putinta, amagita fiind de trupa ei secreta de "securisti" kaghebisti, pe care si-o infiintase dupa 15 noiembrie 1987, pentru a-l aduce pe Nicusor la putere. 
Acestia elaborasera o strategie foarte veridica, in care Elena Ceausescu a crezut pana in ultima clipa, chiar si in timpul procesului de la Targoviste. Planul era ca Nicusor sa fie prezentat poporului ca salvator al Romaniei. 

"SALVAREA" VENEA CU PUMA 01 

Acesta isi facuse deja faima ca-i pasa de oameni, la Sibiu, unde, sub influenta lui, se gaseau de toate intr-o perioada cand nicaieri nu se gasea nimic. "Experimentul Sibiu" avea sa se extinda in toata tara, pentru ca lui Nicusor ii placea traiul bun. La momentul oportun, un elicopter urma sa-l ia de la Sibiu, sa-l aduca la Televiziunea Romana, unde avea sa anunte masuri democratice. Pe 22 decembrie, elicopterul Puma 01 era, intr-adevar, pregatit sa decoleze de la Brasov, spre Sibiu, sa-l ia pe Nicu. Misiunea a fost anulata de catre cei de la Directia de Importanta Exceptionala, deoarece elicopterul ar fi fost doborat chiar de "kaghebistii Elenei", care executau "Operatiunea Lybra". 

ROMANIA, O ALTA ELVETIE 

Surse din apropierea lui Ceausescu afirma ca acesta voia sa transforme Romania intr-o tara creditoare, dupa achitarea datoriilor externe. Aceste surse dau un alt traseu al lingourilor de aur scoase din tezaur, anume spre bancile elvetiene, si nu in decembrie 1989, ci mai devreme, in cursul aceluiasi an. Era o etapa necesara ca Romania sa devina o tara bancara ca Elvetia, ceea ce i-ar fi asigurat iesirea din zona de influenta sovietica. Un motiv serios pentru ca sovieticii sa planifice "Operatiunea Lybra".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu