cele mai populare postări

sâmbătă, 3 martie 2018

puterea cristalelor

Nebanuitele puteri ale cristalelor
Cristalele, acele minerale stralucitoare felurit colorate, au fost considerate magice înca din cele mai vechi timpuri. Oamenii vremurilor timpurii le-au întrebuintat ca amuletele, aducatoare de noroc si protectoare împotriva bolilor si necazurilor de tot felul. Egiptenii le-au utilizat în ritualurile funerare si în practicile oculte, ca dovada ca, în mormântul lui Tuthankamon, numarul pietrelor si cristalelor era impresionant. Dar pietrele încarcate cu semnificatii speciale apar si în alte culturi, iar legendele privitoare la efectele binefacatoare ale cristalelor s-au pastrat pâna astazi, dând nastere în timp chiar unei forme de tratament medical nevalidat stiintific: cristaloterapia.

Pieptarul din Biblie si amuletele mayase
De-a lungul istoriei, pietrele (semi)pretioase au fascinat atât oameni simpli, cât si capete încoronate. Frumusetea lor aproape indestructibila i-a facut pe multi sa creada ca aceste minerale ascund, dincolo de rezistenta materiala, forte spirituale deosebite. Chiar si Biblia, mai precis în Exodul (28), ne vorbeste amanuntit despre câteva dintre cele mai cunoscute pietre: „Sa faci apoi pieptarul judecatii cu maiestrie [...], sa-l faci de aur, de fir albastru, purpuriu si caramiziu, si de in subtire rasucit. [...]. În el sa tesi o tesatura de pietre, si anume patru rânduri de pietre: în rândul întâi, un sardonix, un topaz si un smarald; în al doilea rând, un rubin, un safir si un diamant; în al treilea rând, un opal, un agat si un ametist; în al patrulea rând, un crisolit, un onix si un jasp. ”La rândul lor, conducatorii Indiei antice erau sfatuiti sa se înconjoare de giuvaeruri, pentru a se proteja împotriva oricarei forme de vatamare. Mayasii si indienii nord-americani au folosit si ei cristalele în diagnosticarea si tratamentul bolilor, în Lumea Noua existând credinta ca sufletul celor drepti intra, dupa moarte, într-un cristal. Asociate mult timp, gratie raritatii lor, cu regalitatea, pietrele (semi) pretioase erau montate în mânerul sabiilor, în tronuri si în coroane, pentru a-l feri pe purtator de necazuri. Însa, pe masura ce secolele s-au scurs si fenomenul a fost studiat mai îndeaproape, s-a constatat ca puterea cristalelor poate fi folosita numai în anumite conditii si în special în meditatie si pentru dezvoltarea intuitiei si a simturilor superioare, si mai putin pentru obtinerea unor rezultate materiale. 

Cum s-a scufundat Atlantida
Exista legende care spun ca Atlantii ar fi folosit cristalele (asa-numitele Pietre de Foc) pentru a canaliza si utiliza energia macrocosmica dar, la un moment dat, experientele ar fi scapat de sub control, provocând scufundarea insulei. Caci se stie ca aceste minerale au capacitatea de a transfera energie, de a o retine, de a-i mari intensitatea si de a o transmite chiar si la distante mari. Astazi, în controversatul Triunghi al Bermudelor, pe fundul oceanului, unde se presupune ca exista ramasitele Atlantidei, disparitiile misterioase sunt puse pe seama energiei emanate uneori de “Marele Cristal”, despre care mediumul american Edgar Cayce (1877-1945) sustinea ca avea sase fatete si era tinut într-o cladire ovala, asezat pe un suport cu ajutorul caruia se putea misca si aseza în orice pozitie, astfel încât sa capteze energia soarelui, lunii si stelelor în perioadele optime. Si cum vârful cristalului ar fi fost mobil, energia acumulata putea fi orientata spre zonele unde era nevoie de ea. La început, era folosita doar de initiati, în ritualuri sacre, însa treptat, ar fi fost transmisa precum undele radio cu o forta foarte mare, ceea ce avea sa duca la sfârsitul civilizatiei Atlantilor.

De la meditatie, la… acele de pick-up
Purtate la gât, la cingatoare, pe deget ori pe cap, amuletele timpurii erau menite sa protejeze de dusmani sau de boli. De-a lungul vremii, paleta utilizarii lor s-a largit, iar cristalele au început sa fie folosite pentru tratarea anumitor boli, pentru cresterea intuitiei, în meditatie, pentru îmbunatatirea memoriei, dar si pentru usurarea comunicarii. Au existat însa si experimente de folosire a pietrelor pentru accelerarea culturii unor plante (îndeosebi sub influenta efectului piramidei), dar si ca generatoare de energie, pentru dematerializare si pentru calatorii la viteze si distante foarte mari. Idea New Age conform careia cristalele pot încorpora si redirectiona energia pare sa se bazeze pe interpretarea unei proprietati ciudate a anumitor cristale care produc o sarcina electrica în urma compresiei. Fenomenul, cunoscut sub numele de efect piezoelectric, a fost descoperit în 1880 de Pierre si Jacques Curie. Abia prin anii ’50 însa, dupa alte descoperiri tehnologice, el a putut fi folosit la acele pick-up-urilor si o mare varietate de aparate de masurat. Efectul piezoelectric nu le da totusi cristalelor puteri vindecatoare si de protectie, în ciuda convingerii celor care comercializeaza sau cumpara asemenea talismane. Dar daca efectul placebo, rezultat din credinta în purtarea lor, e pozitiv, ce mai conteaza?

Ne pot vindeca pietrele?
Ocultisti moderni sustin ca pietrele fac mai mult decât sa canalizeze energia: ele ar fi capabile sa selecteze energia pozitiva si sa blocheze influentele malefice, fiind purtatoare de vibratii care ar intra în rezonanta cu frecventele vindecatoare, ar conlucra cu chakrele si ar ajuta la pastrarea echilibrului dintre yin si yang în organism. De aici si convingerea multora, ca aceste cristale pot fi folosite nu doar pentru vindecarea fizica, ci si pentru tratarea problemelor emotionale (în special rubinul si cristalele purpurii). Cristalo-terapeutii mai spun ca pietrele care-si schimba culoarea din auriu în galben aprins arata organul posibil bolnav sau indica o dezordine a vibratiilor din organism. În practica vindecarii cu ajutorul cristalelor, pietrele sunt asezate pe centrele vitale, zonele chakrelor, dar si în unele puncte si meridiane de acupunctura, presupunându-se ca vor actiona acolo precum un catalizator, integrând mai multa energie în corpurile subtile ale aurei umane. Asemenea terapii neconventionale impun totusi prudenta, fiindca nu toate mineralele din aceeasi categorie au proprietati curative identice si nu toate persoanele reactioneaza la fel atunci când sunt expuse actiunii unui anumit cristal. De aceea, e bine sa alegeti cu mare atentie terapeutul caruia va adresati, ca sa va convingeti ca nu e un sarlatan, ci o persoana care stie ca fundamental într-un asemenea tratament este ca între organismul pacientului si cristalul ales sa existe o corespondenta, din punct de vedere al vibratiilor. Caci rolul principal al mineralelor este sa reechilibreze energetic organismul, mentinând la nivel optim frecventa vibratiilor – aflata în permanenta schimbare. Alegerea gresita a cristalului poate, dimpotriva, secatui pacientul si de putinele-i resurse, expunându-l îmbolnavirii grave.

Jadul, mai pretios ca aurul!
Dintre mineralele despre care se crede ca ar avea importante proprietati curative, cele mai cunoscute sunt cuartul roz si jadul. Acesta din urma era foarte apreciat atât în China antica (existând monumente funerare ale unor împarati, bogat decorate cu jad), cât si în stravechea civilizatie olmeca din Mexicul de Est, circulând o legenda potrivit careia una din capeteniile bastinase ar fi rasuflat usurata aflând ca niste cotropitori vor aur si argint, si nu jad, considerat mult mai pretios! La azteci, ritualul de înmormântare presupunea ca persoanei decedate sa-i fie asezata pe fata o masca antropomorfa din jad, pentru ca sufletul sa nu iasa prin gura mortului. Numit si “piatra viselor” sau “piatra fidelitatii”, jadul - din care cea mai deosebita si rara varietate este cel Imperial, de culoare verde intens, ca smaraldul - era piatra sacra nu doar pentru chinezi, ci si pentru mayasi. Se spune despre el ca  risipeste energiile negative, amplifica dragostea, compasiunea, generozitatea, sporeste fidelitatea si curajul, iar asezat sub perna - da un somn cu vise. Piatra a norocului si prosperitatii, fereste de accidente si ar avea efecte benefice si asupra plantelor (în gradinarit si agricultura). În cristaloterapie, e utilizat în tratarea afectiunilor inimii, rinichilor, plamânilor, sistemului nervos, ochilor si articulatiilor. Constituie un cadou inspirat pentru femei (la aniversarea a 12 ani - nastere sau casatorie), conferind echilibru emotional si ajutându-le sa se cunoasca si aprecieze mai mult.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu