Gândurile pot fi citite!
Undele cerebrale sunt asemeni unor amprente. Aceasta constatare le-a permis cercetatorilor sa prevada cu o exactitate de 70% modul în care rationeaza un individ, primul pas spre ceea ce pâna acum parea pura literatura SF: citirea gândurilor. Profesorul John-Dylan Haynes, de la Institutul Max Planck din Germania, a utilizat scannere cerebrale pentru a masura modificarile fluxului de sânge din creier si a identifica, astfel, felul în care ele semnaleaza intentiile. Studiul lui John-Dylan Haynes, care a colaborat la acest proiect cu cercetatori din Oxford, Londra si Tokyo, a fost publicat în revista “Current Biology”.
Intentiile, ghicite în proportie de 70%
Descoperirea este pe cât de revolutionara, pe atât de socanta, dat fiind ca pâna în prezent nimeni nu si-ar fi imaginat ca se poate deduce din activitatea cerebrala felul în care va actiona cineva. În plus, e lesne de imaginat ce aplicatii “neortodoxe” pot capata asemenea operatiuni! În cadrul studiului, subiectii au fost pusi sa aleaga între adunarea si scaderea a doua numere. Apoi, au fost rugati sa-si pastreze intentia în minte timp de câteva secunde, pâna când numarul rezultat în urma calcului pe care l-au facut în minte va aparea pe ecranul unui computer. Cu ajutorul unei metode de scanare denumite rezonanta magnetica functionala, cercetatorii au identificat intentiile subiectilor, cu o acuratete de 70%. Prin urmare, utilizând acest neuro-scaner, se pot „culege” chiar din creierul individului informatii care, pentru cei din jur, nu exista înca. “Este ca si cum am privi cu raze-X printr-un perete de plumb”, a declarat John-Dylan Haynes pentru ziarul “The Guardian”. „Aceste tehnici sunt din ce în ce mai avansate, trebuie deci sa luam foarte serios în discutie latura etica a impactului lor social, astfel încât ziua de mâine sa nu ne ia prin surprindere. Progresul tehnologic este din ce în ce mai dinamic, iar acest prototip va deveni ceva obisnuit în viitorul apropiat”, a continuat Haynes.
Crime prevenite, ca în “Minority Report”
Multi vad în aceasta reusita stiintitifica concretizarea viziunii cunoscutului scriitor SF Philip K. Dick, a carui nuvela, “Minority Report”, l-a inspirat pe regizorul Steven Spielberg în realizarea filmului cu acelasi nume (2002). Philip K. Dick imagina crearea în 2054 în SUA a unei agentii de prevenire a criminalitatii denumita... PreCrime, al carei sef este jucat pe marele ecran de Tom Cruise. Utilizând capacitatatile unor mediumuri, politistii vitorului pot vedea pe ordinatoare crime care... urmau sa aiba loc, reusind astfel, prin interventia lor, sa le preîntâmpine. Asa cum vedem si prin unele seriale tv, în care anumiti agenti FBI sau simpli cetateni au fragmente de viziuni despre omoruri pe care încearca sa le previna.
“Daca dorim sa devenim o societate precum cea imaginata în “Minority Report”, în care sa fim capabili sa prevenim crimele înainte ca ele sa aiba loc, atunci nu trebuie decât sa mai asteptam putin”, a declarat Barbara Sahakian, profesor de neuro-psihologie la Cambridge University, adaugând ca orice tehnologie poate avea utilizari multiple, cu consecinte care pot fi considerate morale de unii, iar de altii - imorale.
Se pot “ghici” si imaginile vazute!
Dar nu problemele de etica sunt cele care îi preocupa în acest moment pe neurologi, ci chestiunea cresterii preciziei previziunilor pe care le pot obtine cu ajutorul scanarii cerebrale.
Particularitatile de personalitate îi obliga pe oamenii de stiinta sa aiba o imagine cât mai exacta asupra activitatii creierului fiecaruia dintre noi, pentru a putea dezvolta pornind de aici acele modele de interpretare care sa produca predictii de mare fidelitate. Pâna atunci, se spera ca descoperirea echipei lui John-Dylan Haynes ar putea fi folosita în folosul tetraplegicilor, care ar avea posibilitatea sa-si miste membrele artificiale si sa opereze un computer doar cu puterea gândului! Semnale încurajatoare s-au obtinut înca din aprilie 2005, când acelasi John-Dylan Haynes, împreuna cu Geraint Rees de la University College din Londra, au publicat în revista “Nature Neuroscience” un studiu referitor la posibilitatea de a “ghici” ce tip de imagine au vazut recent subiectii testarii. Astfel, cei doi au aratat voluntarilor o serie de imagini care se succedeau într-un ritm ametitor, prima dintre ele disparând atât de repede, încât subiectii abia daca o puteau identifica ulterior. Prin analizarea activitaatii cerebrale, cercetatorii au identificat însa cu succes care imagine le-a fost prezentata participantilor la test, chiar daca acestia nu si-o aminteau exact. La rândul lor, Yukiyasu Kamitani, din cadrul ATR Computational Neuroscience Laboratories din Kyoto, si Frank Tong, de la Princeton University, au constatat ca, în timp ce oamenii privesc desene diferite, se modifica si imaginile rezonantei magnetice din creierul lor. Cercetatorii au pus apoi un program de calculator sa recunoasca modelele si astfel au putut prezice imaginile pe care participantii la testare le vizualizau. Demonstratia a mers chiar mai departe: atunci când unui voluntar i se aratau doua seturi diferite de linii în acelasi timp, dar i se spunea sa fie atent numai la unul dintre acele desene, s-a putut stabili cu precizie, tot prin rezonanta magnetica, figura grafica asupra careia se concentra subiectul. Rezultatele acestor experimente separate arata ca nu e foarte departe momentul în care se va putea determina starea mentala a unui individ prin simple masuratori ale activitatii sale cerebrale.
La ce e buna meditatia?
Dar oare vor reusi computerele si alte aparate sofisticate sa egaleze puterea de clarviziune a unor oameni înzestrati? Sau vor deveni masinariile egalele cristalelor, care înmagazinau, în vremuri stravechi, energii si informatii superioare? Caci, asa cum aratam în numerele anterioare, cristalele purificate si acordate cu vibratia posesorului pot deschide canale de comunicare cu astralul, prin meditatie. Prin practicarea acestui tip de concentrare, se pot obtine însa rezulate bune la examene, disparitia bolilor, cresterea magnetismului propriu în relatiile interpersonale, în iubire îndeosebi, declansarea unor capacitati telepatice de prezicere a viitorului, citirea gândurilor si dezvoltarea intuitiei. În acelasi timp, pietrele pot fi programate sa influenteze benefic sanatatea si destinul purtatorului, pot avea totodata rol protector si purificator si pot stabiliza ori amplifica, atunci când este nevoie, energiile.
Scanarea creierului,mai tare ca amprenta
La fel de incitanta este descoperirea facuta de psihologii de la Universitatea din Pennsylvania si de la Princeton University, în legatura cu modul de formare a amintirilor în creier.
Astfel, de fiecare data când apare o senzatie, se activeaza anumite zone cerebrale. Ca sa transforme aceasta impresie în memorie, creierul stocheaza modelul respectiv de activitate cerebrala. Ulterior, ca sa extraga amintirea, organul gândirii parcurge traseul în sens invers: activeaza zona corespunzatoare si asa iese la iveala amintirea. Procesul a fost studiat de specialistii americani cu ajutorul tomografiei cu rezonanta magnetica, subiectii cercetarii fiind pusi sa memoreze chipurile unor vedete de film ca Bruce Lee sau Halle Berry, monumente cunoscute, precum Taj Mahal, dar si obiecte uzuale din realitatea imediata, ca de exemplu o foarfeca. Tomografia a aratat în acest timp ce zone din creier se activau la fiecare din cele trei categorii de imagini vizualizate. Ulterior, oamenii de stiinta au constatat ca, atunci când au pus subiectii sa-si aminteasca fotografiile studiate, creierul lor a activat exact aceleasi zone. Coordonatorul experimentului, Sean Polyn, a concluzionat ca organul gândirii este capabil sa puna cap la cap fragmente de informatii depozitate în retelele neuronale, pentru a obtine în final amintirea cautata. Asta ne ajuta sa reconstituim o informatie chiar dintr-o farâma conservata. Bunaoara, daca am ratacit o cheie, dar tinem minte ca am spalat vase mai devreme, printr-o asociere, putem deduce ca ar trebui sa cautam în bucatarie obiectul pierdut. Responsabil cu coordonarea acestor reconstituiri este hipocampusul, acel centru din creier care ne ajuta sa organizam informatiile. Spre marea uimire a cercetatorilor americani, rezonanta magnetica a demonstrat ca în creierul subiectilor s-a activat zona corespunzatoare chipului vedetei de film cu câteva secunde înainte ca persoana testata sa rosteasca numele starului. Potrivit psihologului Polyn, asta arata ca informatiile din trecut se trag una dupa alta pâna când creierul obtine amintirea completa. E un proces comparabil cu o calatorie în timp. Oamenii de stiinta s-au aratat însa si mai entuziasmati atunci când au reusit sa identifice fotografiile privite de subiecti, analizând care zone cerebrale li se activeaza. Savantii spera ca pe viitor nu doar sa reuseasca pe deplin citirea gândurilor, ci si sa înlocuiasca amprentarea cu scanarea creierului. Caci, explica specialistii, tiparul undelor cerebrale este unic pentru fiecare individ, putând fi considerat fara probleme o caracteristica biometrica, alaturi de amprentele digitale, scanarea irisului si geometria fetei. Deja, o echipa de la Centrul pentru Cercetare si Tehnologie din Salonic, condusa de Dimitrios Tzovaras, lucreaza la niste programe de recunoastere a persoanelor inclusiv pe baza scanarii creierului.