cele mai populare postări

joi, 12 iulie 2018

despre ciocolată

Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franţa.
Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la ‘chocolatl’, care derivă de la „xocolat” (xococ – amar şi atl – apă sau băutură).
Aztecii considerau ciocolata o băutură divină, care întăreşte rezistenţa şi combate oboseala. O ceaşcă din această băutură îi permite unui om să reziste o zi întreagă fără mâncare.
Ciocolata s-a mâncat pentru prima dată în 1674, sub formă de rulouri şi prăjituri servite în diverse ‘chocolate emporiums’.
În 1795 doctorul Joseph Fry din Bristol a inventat o maşină cu vapori pentru a înmuia boabele de cacao, ceea ce a dus fabricarea ciocolatei la scară mare.
În 1874 Fry & Sons au început să vândă ‘ciocolată delicioasă de mâncat’ despre care se crede că a fost prima tabletă de ciocolată.
(variantă)
  Are ochi de peruzea                                                     și-i caldă ca o ciocolată,                                             dar atunci când muști din ea                               vezi că este expirată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu