cele mai populare postări

marți, 30 octombrie 2018

odă internauților

Ziua când internetul a apărut pentru prima dată este 29 octombrie 1969. În amintirea acelei zile, se sărbătoreşte ziua internaţională a Internetului, domeniu care domină vieţile noastre în acest secol al vitezei. Element indispensabil pentru mediul de afaceri, mass-media sau chiar viaţa personală, internetul sărbătoreşte 44 de ani de la naştere. România a intrat în această eră în urmă cu 13 ani, când domeniul ".ro" era pentru prima dată alocat unui computer din ICI - Institutul pentru Cercetări în Informatică. 

joi, 25 octombrie 2018

ziua armatei


      La 25 octombrie 1944, Armata Română a intrat în oraşul Carei preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940. 
    Eliberarea oraşului Carei, acum 74 de ani şi respingerea trupelor germane şi ungare dincolo de frontiera firească a ţării, a dat prilej multora dintre comandanţii români să elogieze lupta şi jertfa militarilor români, precum şi semnificaţia momentului, scrie istoricul Alesandru Duţu, care face un remember al acestei date şi publică cuvintele frumoase ale generalilor adresate bravilor soldaţi români.   
      Generalul Gheorghe Avramescu: ,,Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi ofiţerii şi ostaşii, care aţi eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi înscris în cartea de aur a neamului”.   
       Generalul Mihai Racoviţă, ministrul de Război: ,,După patru ani de cumplită suferinţă şi împilare maghiară Ardealul a fost eliberat de sub hoardele cotropitoare. Stindardul libertăţii şi drepturilor noastre nepieritoare îmbracă azi în sărbătoare oraşele şi satele pângărite de urgia uzurpatorilor... Plaiurile şi codrii Maramureşului, Ţării Oaşului şi Crişanei vuiesc iarăşi de voioşia libertăţii câştigate. Românii de pretutindeni, cu mic cu mare, tresaltă la sunetul trâmbiţelor biruitoare. Ardealul sfânt, leagăn scump al românilor, furat printr-un odios dictat, oferit cu generozitate de dictatorii Europei magnaţilor unguri, pentru întregirea latifundiilor lor, a revenit azi, prin luptă dreaptă şi jertfă vrednică la patria din care a fost rupt” (Ordinul general nr. 77 din 26 octombrie 1944).   
    Generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei 4: ,,La chemarea Ţării pentru dezrobirea Ardealului răpit prin dictatul de la Viena aţi răspuns cu însufleţire şi credinţă în izbânda dreptăţii poporului român. Tineri şi bătrâni aţi pornit spre hotarele sfinte ale patriei şi cu piepturile voastre aţi făcut zăgaz neînfricat duşmanului care voia să ajungă la Carpaţi. Apoi, alături de marea armată sovietică, aţi trecut la atac şi după lupte grele de zi şi noapte, fără răgaz, aţi înfrânt dârza apărare a Mureşului! Zdrobit de focul năprasnic al artileriei şi de necontenitele asalturi, inamicul a fost izgonit din Ardealul scump. Prin ploi, prin noroaie şi drumuri desfundate, zi şi noapte, aţi luptat cu un duşman dârz şi hotărât şi l-aţi învins. Azi, când avangărzile trec pe pământ străin, pentru desăvârşirea înfrângerii definitive a duşmanului, gândul meu se îndreaptă către voi cu dragoste şi admiraţie pentru faptele voastre de arme. Peste veacuri veţi fi slăviţi, voi, ofiţeri şi ostaşi care aţi eliberat Ardealul. Pe cei care au căzut la datorie îi vor preamări urmaşii şi numele lor va fi înscris în cartea de aur a poporului nostru. Luând pildă de la cei care au pus patria mai presus decât viaţa continuăm lupta!” (Ordinul de zi nr. 292 bis din 29 octombrie 1944).   
   Generalul Emanoil Leoveanu, comandantul Corpului 6 armată: ,,Tăvălugul de foc dezlănţuit de voi, bravi ostaşi ai acestui corp de armată, a pus pe fugă, spre graniţe trufia inamicului. Iureşul vostru nimicitor nu cunoaşte stavilă, iar braţul vostru, brat al dreptăţii milenare, loveşte fără cruţare pe cotropitori. Pământul Ardealului, frământat de suferinţa atâtor martiri, udat cu sângele atâtor eroi, este dezrobit prin braţul vostru eliberator, iar locurile dragi, sfinţite cu jertfa lui Horia, Cloşca şi Crişan, sunt chemate să-şi reia viaţa lor românească, curmată temporar de duşman… Istoria va înregistra cu admiraţie capacitatea voastră de rezistenţă, dârza şi neînduplecata noastră hotărâre de luptă. Ploile, terenul desfundat, căile de comunicaţie foarte reduse şi rele, podurile distruse, şoselele minate, nu au fost bariere ale înaintării voastre, ci îndemnuri pentru a grăbi reînvierea românească în Ardeal” (Ordinul de zi nr. 109 din 25 octombrie 1944).   
    Generalul Costin Ionaşcu, comandantul Diviziei 9 infanterie: ,,Înainte de a vă spune cuvântul meu de profundă mulţumire, recunoştinţă pentru măreţele voastre fapte de arme să ne reculegem gândurile şi cu sufletele strânse de durere, dar pline de mândrie, să îngenunchem la mormintele camarazilor noştri căzuţi în lupta grea şi sfântă, presărând cu trupurile lor plaiurile şi munţii Ardealului, stropind pământul cu nobilul lor sânge. Un gând de recunoştinţă şi pentru cei dea acasă, care sunt văduviţi de cei căzuţi. Căzuţi în lupta sfântă pentru dezrobirea şi fiinţa neamului, voi aţi trecut în legendă… Ţara întreagă laudă faptele voastre. Vă mulţumesc, bravii mei ostaşi, pentru jertfele voastre măreţe, pe care le-am urmărit stand în rândurile voastre” (Ordinul de zi nr. 13 din 25 octombrie 1944).

Citeste mai mult: adev.ro/ph58dc

timiditate

Sarbatorirea anuala a Saptamanii Dezarmarii, care incepe in ziua aniversarii infiintarii Organizatiei Natiunilor Unite, a fost solicitata prin Documentul Final al Sesiunii Speciale a Adunarii Generale din 1978 pe probleme de Dezarmare (rezolutia S-10/2). Statele au fost invitate sa sublinieze care sunt riscurile legate de arme, nevoia de a inceta folosirea lor si sa sporeasca intelegerea publica privind misiunile urgente de dezarmare.

statistică

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit marcarea  Zilei mondiale a statisticii prin adoptarea Rezoluţiei 64/267, din 3 iunie 2010. Prima aniversare a zilei, stabilită la 20 octombrie, a avut loc în 2010. Au participat peste 130 state membre şi nu mai puţin de 40 de organizaţii.

miercuri, 10 octombrie 2018

cugetări 87


despre arhitectură


Ziua mondială a arhitecturii este aniversată, în 2018, la data de 1 octombrie.
La cea de-a XX-a reuniune a Consiliului Uniunii Internaţionale a Arhitecţilor (UIA) de la Barcelona, din 1997, s-a decis ca Ziua mondială a arhitecturii să se celebreze la aceeaşi dată cu ziua dedicată habitatului, în prima zi de luni din octombrie.

Unui arhitect

Ai trăit o mare dramă,
planul tău s-a năruit.
Ea nu te-a băgat în seamă
fiindcă n-ai schițat nimic.

elogiu

La 1 octombrie, în fiecare an, comunitățile din întreaga lume găzduiesc o suită de evenimente culturale, organizate în vederea sărbătoririi Zilei Internaționale a Muzicii.
Prima zi internațională a muzicii a fost organizată de către Consiliului Muzical Internațional al UNESCO la 1 octombrie pe 1975, potrivit rezoluției adoptate de către a 15-a Adunare Generală din Lausanne, în 1973. 

Unui cântăreț

Muzica ta-i desfătare
pentru zeci de domnișoare
ce te-aleargă-ncoace, -ncolo,
dar degeaba, „cânți” tot solo.

vineri, 5 octombrie 2018

jocking

„Ziua Mondială a Mersului pe Jos” este marcată în primul weekend al lunii octombrie. Iniţiativa a fost luată de către Asociaţia Internaţională a Sportului pentru Toţi (TAFISA), în 1991, din dorinţa de a transforma mersul pe jos într-un fenomen de masă, pentru o viaţă activă, ferită de obezitate şi riscurile asociate acesteia.

descriere

Ziua mondială a zâmbetului (World Smile Day) este aniversată, anual, în prima zi de vineri a lunii octombrie, în anul 2018 fiind marcată la data de 5 octombrie.

unui scafandru

Ziua Scafandrului Român este sărbătorită anual în data de 1 octombrieSărbătoarea a fost instituită cu ocazia înființării Centrului de Scafandri din Constanța, la 1 Octombrie 1976, prima unitate de scafandri din România

marți, 2 octombrie 2018

vârsta a treia

Ziua internaţională a persoanelor vârstnice este marcată în fiecare an la 1 octombrie pentru promovarea drepturilor persoanelor de vârsta a treia, prin încurajarea de a participa activ la viaţa economică, politică, socială şi culturală, dar şi pentru promovarea unei imagini pozitive a îmbătrânirii, lipsită de discriminare, prin incluziune socială. 

luni, 1 octombrie 2018

cade frunza

Cade frunza-ncet, uşoară,
ca un flutur care zboară
şi trecând din floare-n floare
soarbe dulci mărgăritare.

Cade frunza ofilită
cu codiţa-i obosită,
cade sărutând pământul,
cade terminându-şi cântul.

Cade frunza veştejită
de furtună biciuită,
zumzăind gâzele fug,
picături din ceruri curg.

Cade frunza-ngălbenită
făcând strada poleită
pe sub paşi de trecător;
zile trec, speranţe mor.

durere

Tâmplele zvâcnesc sălbatic
fiinţa-mi cutremurând,
trupu-mi saltă simptomatic
înecându-mi propriul cânt.

Îmi cuprind fruntea în palme
căutând să concentrez
din adâncuri gânduri calme
ca să le exploatez.

Iar cu calde sentimente,
ce din suflet izvorăsc
fără de impedimente,
vreau acum să îţi grăiesc,

dar mi-e gura 'cetluită
de-un fior neîntâlnit,
conştiinţa mi-e silită
ca să ardă tot mocnit.

traducere

În 1991, Federaţia Internaţională a Traducătorilor (FIT) sub egida UNESCO, a decretat 30 septembrie Ziua Internaţională a Traducătorilor şi nu a ales această dată întâmplător. În calendarul romano-catolic, astăzi este sărbătorit Sfântul Ieronim, traducător de referinţă al Bibliei din limba greacă, ebraică şi aramaică în limba latină, în secolul al III-lea.
Punctul de plecare cel mai cunoscut al activităţii de traducere este unul biblic-mitologic, şi anume este vorba despre lucrările legate de renumitul Turn Babel unde au apărut multilingvismul omenirii şi problemele legate de acesta.

turism


La 27 septembrie, cele peste 155 de ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Turismului (OMT) sărbătoresc, în fiecare an, Ziua mondială a turismului.

Celebrarea unei Zile mondiale a turismului a fost stabilită în cadrul sesiunii Adunării Generale a Organizaţiei Mondiale a Turismului din septembrie 1979, de la Torremolinos, din Spania, pentru data de 27 septembrie, când se aniversează şi adoptarea statutului OMT (1970). 

cunoaștere

Ziua Limbilor Europei, sărbătorită la 26 septembrie, este o iniţiativă a Consiliului Europei și celebrează diversitatea lingvistică, atrăgând atenţia publicului asupra importanţei învăţării limbilor străine, cheia unei mai bune comunicări interculturale. Cei peste 800 de milioane de locuitori ai statelor membre ale Consiliului Europei sunt invitaţi să înveţe mai multe limbi, la orice vârstă, atât la şcoală, cât şi pe durata vieţii.

curățenie

Pe data de 23 septembrie 1993 Organizatia Natiunilor Unite in parteneriat cu organizatia Clean Up the World au stabilit Ziua Mondiala a Curateniei.
Aceasta zi se doreste a fi o constientizare si o reamintire a faptului ca protejarea mediului inconjurator trebuie sa reprezinte un stil de viata si nu doar un eveniment in sine.
In fiecare an, aceasta zi incearca sa ne aminteasca fiecaruia dintre noi ca un mediu curat este un mediu sanatos.